Zapiekane naleśniki odkryłam już jakiś czas temu , tylko jakoś zawsze nie miałam czasu żeby je wykonać, teraz bardzo żałuje,bo są wspaniałe, w smaku są łagodne, zarazem jest to bardzo sycący obiad dla całej rodziny, każdy z moich domowników chciał dokładkę, więc musiały być smaczne... zachęcam ! ;)
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. wody
- 3/4 szkl. mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki rozpuszczonej margaryny
- szczypta soli
Farsz:
- 550 g piersi z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 150 g pieczarek
- 150 ml śmietany kwaśnej
- 100 g sera żółtego lub mozzarella
- 1 cebula
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, w kubku roztrzepać jajko,do mąki dodać wodę, mleko,jajko, szczyptę soli i rozpuszczoną margarynę. Zmiksować.
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić. Cebulę
drobno posiekać. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na oleju podsmażyć cebulę, piersi z kurczaka, gdy się podsmażą dodać pieczarki, smażyć ok 8 min. Na patelnie wlać śmietanę, podgrzewać do lekkiego odparowania.
Naleśniki usmażyć na patelni, do każdego nałożyć farsz, zwinąć jak gołąbki, włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia, poukładać obok siebie, posypać żółtym serem, zapiekać w piekarniku w temp. 180 C ok 10 min do roztopienia się sera.
Smacznego !
Musi być pyszne. Na mnie obraziły się wszystkie naleśniki i za nic nie chcą mi wyjść idealne. Jak tylko wreszcie zaczną wychodzić na pewno napełnię je kurczakiem, tylko pieczarki czymś zastąpię.
OdpowiedzUsuńpyszny farsz w naleśnikowej kopercie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wytrawne naleśniki. Myślę że Twoja propozycja musi być pyszna! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńTaka wersja naleśników jest to po prostu rewelacyjna!!!!!
OdpowiedzUsuńTo trzeba koniecznie spróbować^^
Dawid
Było faktycznie pyszne :) Ja użyłam filetów z udka kurczaka poniewż dla mnie one wydają się zawsze bardziej soczyste. Naleśniki robiłam dzień wcześniej, także nie licząc czasu poswięconego ich smażeniu - obiadek był zrobiony w expresowym tempie.
OdpowiedzUsuńMagda
Cieszę się bardzo, że naleśniki smakowały, pomysł z udkami też ciekawy, faktycznie udka są miękkie i soczyste.
UsuńPozdrawiam i zapraszam :)
Właśnie idę do sklepu po składniki. Przepis wydaję się rewelka.
OdpowiedzUsuńNajlepsze z sosem czosnkowym, naprawdę polecam z sosem
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, z sosem czosnkowym nie próbowałam :)
Usuńa jak by tak dodać jeszcze do tego kukurydze z puszki>? pasowało by?
OdpowiedzUsuńW sumie czemu nie, ale nie wiem czy będzie to dobre połączenie z pieczarkami, może lepiej kurczak, kukurydza i papryka? :)
Usuńa ile naleśników zrobi się z podanej porcji?
OdpowiedzUsuńchciałam przygotować na przyjecie :)
mi wyszło ok. 6 naleśników :)
UsuńWłaśnie zrobiłam naleśniki i muszę powiedzieć, że są wspaniałe! Nie radzę sobie zbyt dobrze w kuchni, ale nawet mi to wyszło. Na pewno jeszcze nie raz je zrobię :) Wielkie dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowały ! :)
Usuńa jak duże mają być naleśniki, żeby się tak ładnie zwinęły jak na obrazku?
OdpowiedzUsuńDorota
Ja robiłam na patelni o średnicy 26 cm :)
Usuńile wychodzi z przepisu porcji?
OdpowiedzUsuń6 sztuk :)
UsuńPyszne! Polecam przepis :)
OdpowiedzUsuńPaulina
Boskie, fantastyczne! Gotowałam farsz troszkę dłużej aż odparowało trochę wody i dodałam odrobinę mąki do farszu, bo bardzo się lał. Naprawdę, wszyscy chwalili! ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały ! :) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za inspirację :) Moj nastolatek już dawno nie zajadał z takim apetytem. Baardzo dobre!!
OdpowiedzUsuńMistrzowski przepis, robione już nie jeden raz i zawsze super. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZ pewnością będę musiał wypróbować ten przepis :). Uwielbiam naleśniki w każdej postaci, które podaję zarówno na obiad, śniadanie, a także kolację. Same ciasto przyrządzam według przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/, dzięki któremu wszystko zawsze się udaje. Duże znaczenie mają tu m.in. typ patelni oraz ilość tłuszczu jaką zużywamy do smażenia. Powinna ona być wystarczająco mała.
OdpowiedzUsuń