Ostatnio naszła mnie ochota na cheeseburgera, tylko jak zrobić cheeseburgery bez bułki... ? Otóż prosta sprawa, wystarczy chleb tostowy i ser zółty :)Takie cheeseburgery to prosta i szybka przekąska, rozpływają się w ustach, pomysł podania jest ciekawy, nadają się na imprezki, party, czy zwykłą kolację, chleb tostowy idealnie pasuje do mięsa i ten roztopiony ser żółty, tyle kalorii ale warto, uwierzcie ! :)
Składniki na 2 cheeseburgery:
- ok 80 g mięsa mielonego
- 8 kromek chleba tostowego
- 6 plastrów sera żółtego topionego
- 1 cebula (średnia)
- ketchup
- musztarda
- bułka tarta, majeranek, ostra papryka, pieprz
- 1 jajko
Przygotowanie:
Mięso mielone przyprawić, dodać jajko, bułkę tartą i jedną łyżeczkę musztardy, wymieszać, uformować kółka , spłaszczyć je, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Chleb tostowy poukładać na blacie, na 4 kromki położyć plastry sera żółtego, przykryć pozostałymi kromkami chleba. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Na złożony tost położyć usmażone mięso, łyżeczkę musztardy, pokrojoną cebulkę oraz ketchup, przykryć plastrem sera żółtego i pozostałym złożonym tostem.
Tosty włożyć do rozgrzanego piekarnika 180 C (termoobieg) na ok 5 min.
Smacznego !
Haha, niezły pomysł ;) Nigdy nie jadłam takiego przekładańca.
OdpowiedzUsuńAAle fajny:D!
OdpowiedzUsuńmega podwójny cheeseburger :)
OdpowiedzUsuń