Menu

piątek, 21 września 2012

Spaghetti bolognese

   
Tym razem spaghetti w tej najpopularniejszej formie, jednak muszę przyznać, ze dopiero teraz metodą prób i błędów doszłam do wersji, która mi najbardziej odpowiada. Po wielu eksperymentach doszłam do kilku ważnych wniosków, przede wszystkim wiele zależy od mięsa mielonego, ja kupuję zawsze mięso mielone wołowe, bo daje najbardziej wyrazisty posmak, czuć ten specyficzny aromat, dodatkowo moim sekretem jest dodanie do całości cukru, pieprzu i magii. Oczywiście nieoceniona jest w całym sosie rola pomidorów, one również muszą być nie byle jakie, ja stosuje pastę pomidorową oraz pomidory w puszce (opcjonalnie świeże jeśli są), całość po zrobieniu posypuje startym serem i gotowe :)Ten przepis podejrzałam jakiś czas temu na blogu koleżanki Kasi Tusk- Zosi, trochę go zmodyfikowałam i tym o to sposobem doszłam do mojego najbardziej ulubionego sosu spaghetti. Polecam wszystkim smakoszom spaghetti ! :)

Składniki: 
- 1 paczka makaronu spaghetti
- ok. 500 g mięsa mielonego wołowego
- 3 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku
- 1 puszka pomidorów
- 3 duże łyżki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oregano
- świeża bazylia (ok 2 listki)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka maggi
- starty ser mozzarella

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy aby się zeszkliła, dodajemy mięso mielone, przyprawiamy  pieprzem, dodajemy czosnek, sól, bazylię oraz tymianek.
W oddzielnym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, cały czas mieszając aby nie powstały grudki, ciągle mieszając wlewamy przecie, pomidory w puszce oraz mięso, doprawiamy cukrem i magii.
Składniki miksujemy za pomocą blendera (należy uważać żeby nie zrobiła się "papka").
Sos podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem i startym serem mozzarella.
Smacznego !:)

Źródło inspiracji: makecookingeasier



3 komentarze:

  1. Mmm, świetne ujęcia. Ten makaron wygląda przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. potrawa, ktora nigdy mi sie nie znudzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prosty, klasyczny przepis, dobrze podane, ładnie pokazane:)

    OdpowiedzUsuń