Menu

wtorek, 18 września 2012

Burrito

 
  Uwielbiam meksykańskie potrawy, są mocno doprawione, wyraziste, smakują mi w każdych okolicznościach, dlatego więc postanowiłam na obiad zrobić Burrito. To dosyć znana meksykańska potrawa, która jest prosta w przygotowaniu, mi zrobienie obiadu zajęło ok. 40 min z pieczeniem. Samo Burrito to mięso mielone w sosie pomidorowym z czerwoną fasolką, mocno doprawione, zawinięte w tortille z dodatkiem kwaśnej śmietany, całość smakuje bardzo dobrze, dla lubiących ostre smaki warto dodać chili lub sporą ilość pieprzy cayenne. Polecam do wypróbowania ! :)

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 4 tortille
- 1 duża cebula
- ok 10 łyżek śmietany kwaśnej
- 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka pieprzu, pieprzu cayenne, chilli, soli, kakao

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone, smażyć do zarumienia dodać przecier pomidorowy, pogotować aż całość trochę zgęstnieje, dodać czerwoną fasolę (odcedzoną), doprawić przyprawami.
Na każdy placek tortilli włożyć jedną łyżkę śmietany, następnie ok trzy łyżki farszu i zawinąć jak gołąbka, ułożyć w żaroodpornym naczyniu obok siebie, posmarować pozostałą śmietaną oraz farszem. 
Piec w piekarniku w 180 C (termoobieg) ok 20 min. 
Smacznego ! 


7 komentarzy:

  1. Burrito? Nigdy nie jadłam w takiej formie. Ależ pysznie u Ciebie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda;) Chyba wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. az sie glodna zrobilam! :D wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, wyglądają przepysznie!


    PS. Jak miło zobaczyć blogerkę z tego samego miasta!

    Pozdrawiam cieplo,
    C.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyraziste smaki ubóstwiam, w dodatku Twoje burrito wygląda naprawdę obłędnie! Kiedy ja zasmakuję tych wszystkich specjałów?! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam znaleźć czas żeby zasmakować, bo takie burrito jest przepyszne, smakuje trochę jak lazania meksykańska tylko podpieczona :)

      Usuń
  6. Wygląda pysznie robiłam ostatnio danie meksykańskie chilli con corne i bylo pyszne, teraz czas na burrito ale wydaje mi się że są to podobne dania, bo tam też jest dużo mięsa mielonego, papryka, fasola, kukurydza, pomidory i można podawać z tortillą lub ryżem

    OdpowiedzUsuń