Menu

środa, 26 września 2012

Eklerki z polewą krówkową

  
  Ochotę na eklerki miałam już od pewnego czasu, uwielbiam to ciasto na wierzchu chrupiące w środku puste, wypełnione kremem lub śmietaną , ja tym razem postawiłam na krem budyniowy, w zasadzie to moja ulubiona wersja eklerów. Polałam gotowe eklerki rozpuszczonymi krówkami kruchymi, wspaniale się do tego nadają, do nadziewania użyłam szpryc dołączonych do 2 numeru dekoracji ciast (9 MM), muszę przyznać, że mi te szpryce bardzo pasują. Eklerki są lepsze następnego dnia, gdy krem "wchłonie" się trochę w ciasto, a same eklery lepiej smakują zimne,moje zniknęły tak szybko, że zdążyłam zjeść tylko dwa z szesnastu jakie upiekłam, polecam !:)

Ciasto parzone ok 16 sztuk:  
- 1 szklanka wody 
- 125 g masła lub margaryny 
- 1 szklanka mąki pszennej 
- 4  jajka

Wodę z masłem zagotować w garnku. Wsypać mąkę, mieszać tak , aby ciasto się nie przypaliło, ciasto jest dobre , gdy odchodzi od garnka. 
Ostudzić (ciasto musi być zimne). Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami mikserem ze spiralnymi końcówkami.Ciasto wyciskać za pomocą szprycy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 25 min. Ostudzić , przekroić na 2 części. 

Masa budyniowa: 
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 125 g margaryny

 Masę budyniową rozpuścić w czterech łyżkach zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać do powstania gęstej masy.Masę ostudzić.
Margarynę podgrzać w garnku, tak aby zmiękła, ucierać trzepaczką, dodać łyżką budyń, cały czas ucierając. Masę budynowią przełożyć na gotową dolną część eklera i przykryć górną.

Polewa krówkowa:
- ok 80 g krówek kruchych
- 2 łyżeczki mleka

W garnku lub na patelni rozpuścić krówki z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i polać gotowe eklery.

Smacznego !
Źródło: Klik
 

20 komentarzy:

  1. mmm, o matko, wciągnąłbym całe 16 sztuk!

    OdpowiedzUsuń
  2. sam widok masy krówkowej sprawia, że moje kubki smakowe pracują szybciej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. to chyba najbardziej apetyczne eklerki jakie widziałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile bym dała za taką eklerkę! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiały być obłędnie słodkie.
    Takie właśnie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Malinko wyglądają jak z dobrej cukierni! Nic dziwnego, że tak szybko zniknęły :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm uwielbiam eklerki, bardziej niż kremówki i wuzetki, są przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  8. W zeszłym tygodniu też robiłam eklerki, u Ciebie takie pyszne z masą krówkową, ja robiłam z polewą czekoladową(w lidlu jest dobra), następnym razem zrobię po Twojemu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czekoladą też lubię :) Czekam na rezultaty, pochwal się jakie Ci wyszły jak zrobisz :)

      Usuń
  9. Uwielbiam eklerki tylko nie mam daru do pieczenia ciasta ptysiowego:}
    Twoje wyglądają bajecznie :]

    OdpowiedzUsuń
  10. Malinko,

    ależ bym taką jedną zjadła... Wyglądają cudownie!
    Jestem jak najbardziej za!

    Pozdrawiam serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają cudownie.. chyba sama muszę zacząć je robić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Są pyszne i całkiem proste w zrobieniu :)

      Usuń
  12. 23 yrs old Structural Engineer Isabella Prawle, hailing from Alexandria enjoys watching movies like "Awakening, The" and Sailing. Took a trip to Sacred City of Caral-Supe Inner City and Harbour and drives a Fox. kontynuuj czytanie

    OdpowiedzUsuń