wtorek, 4 września 2012
Pizzerinki z mięsem mielonym
Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na pizze z mięsem mielonym, to moja prawie ulubiona wersja pizzy , zaraz po hawajskiej, więc z tą ochotą zabrałam się do jej robienia, jednak podczas procesu przygotowawczego zaczęłam ugniatać nieco mniejsze placki i oto wyszły mi pizzerinki, są przepyszne, chrupiące i fajnie się je je jako przekąskę do np. filmu, polecam ! :)
Składniki na ok 9 pizzerinek:
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 0,5 litra ciepłej wody
- 2 op. drożdży instant (14 g)
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
Farsz:
- ok 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- po 1 łyżeczce- sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, czosnek
- ok 100 g sera żółtego
Przygotowanie :
Sypkie składniki na ciasto wymieszać, dodać wodę i wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania dodać oliwę,
wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
Na patelni roztopić oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać mięso, smażyć do zrumienienia, dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami
( farsz powinien wyjść dość gęsty tak żeby nie spływał z pizzerinek).
Z ciasta urywać kawałki wielkości brzoskwini i chwile wyrabiać w rękach, robić okrągłe placuszki grubości ok. 1 cm., ułożyć na posypanej mąką blasze, odstawić na ok. 20 min do ponownego podrośnięcia
Po wyrośnięciu każdy placek nacisnąć dłonią żeby powstało lekkie wgłębienie, posypać startym żółtym serem, polać przygotowanym farszem, na wierzchu posypać kukurydzą, piec w temp 180 C
(termoobieg) ok. 15 min.
Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo smakowite maleństwa. Mniam! :-)
OdpowiedzUsuń