Menu

sobota, 1 września 2012

Kremówka na biszkopcie


    Jedząc ostatnio kremówkę (oryginalną) pomyślałam, że w zasadzie można było by ją spróbować zrobić z biszkoptem, a wierzch posypać cukrem pudrem, w sumie to fajna alternatywa dla tej oryginalnej kremówki, wyszła bardzo dobra,nazwałam ją kremówką na biszkopcie żeby nie było, że to tandetna podróba tej papieskiej, jednak polecam oby dwie, zresztą tą wersję wypróbujcie sami... :) 

Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- ok. 150 ml szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Składniki na krem:
- 4 budynie waniliowe
- 1 litr mleka 3,2 %
-  200g masła

Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. W drugiej misce żółtka ubijamy z cukrem na gladką masę.
Do ubitych z cukrem żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec do masy z żółtkami mikserem na najniższych obrotach wmiksowujemy ubite białka (masa ma zachować puszystość). Wlewamy do nasmarowanej masłem blachy i wysypanej mąką blaszki (ja piekę w prostokątnej blasze 22x33cm).
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż (poziomo).

Przygotowanie kremu:

Na małym ogniu zagotowujemy 3 szklanki mleka.
Budynie mieszamy  w  1 szklance mleka, gdy mleko się zagotuje wlewamy przygotowane budynie, dokładnie mieszając na wolnym ogniu tak , aby nie powstały grudki. Budyń studzimy.
Mikserem ucieramy masło i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Krem nakładamy na jedną część biszkopta i przykrywamy drugą.
Ciasto posypujemy na wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego !

3 komentarze:

  1. O, a to kusząca wersja!
    Przepysznie tu!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko pytanie, niby ile te mąky??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok.3/4 szklanki, nie zauważyłam braku mąki w składnikach. pozdrawiam ! :)

      Usuń