Menu

wtorek, 3 lipca 2012

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Wprawdzie nie jest to oryginalny przepis na kurczaka w sosie słodko kwaśnym, ale smakuje niczym ten z chińskiej budki czy restauracji. Właśnie w chińskiej restauracji podpaczyłam ten sos i spróbowałam go sama naśladować, a że znalazłam jeszcze chińskie tajne zapiski mamy wyszło oto takie cudo... Polecam ! 

Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 cebule 
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1/2 pomarańczy
- ananas z puszki (kilka plastrów)
- 3/4 puszki pędów bambusa
- puszka koncentratu pomidorowego 
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego 
- 3 łyżki cukru 
- 1 łyżka octu winnego 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
- 1 łyżka mąki pszennej 
- sól i pieprz, zioła prowansalski,imbir,słodka papryka w proszku, odrobina czosnku granulowanego


Przygotowanie:
Marchewkę kroimy w słupki, ananasy w małe kawałeczki, paprykę w paseczki a cebule w półplasterki. Pomarańczę dzielimy na cząstki.
Do rozgrzanej oliwy dodajemy koncentrat i sok pomarańczowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż płyn zredukuje nieco swoją objętość.
Następnie dodajemy wszystkie warzywa i owoce oraz cukier, ocet i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 - 20 minut.
Pierś pokroić w niewielką kostkę. Posypać solą i pieprzem. Następnie mięso obsypujemy mąką pszenną i  dokładnie mieszamy. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością dobrze rozgrzanego oleju i krótko podsmażamy. Dodajemy mięso do sosu.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do sosu, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę, aż sos zgęstniej. Podajemy z ryżem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz