Menu

niedziela, 23 września 2012

Domowe krówki kruche- obiecane ;)


   Ah te krówki, kruche czy ciągnące wszystkie są pyszne i przesłodkie, jedni kochają ciągutki-mordoklejki, inni za to ubóstwiają tą kruchą wersję, wychodząc więc na przeciw waszym potrzebom musiałam wykonać także tą kruchą wersję, tym bardziej, że tyle z was na nią czeka :) Nadal jednak jestem w fazie testowania czy z krówek ciągutek po czasie rzeczywiście wyjdą kruche pod wpływem krystalizacji cukru, który zaczyna kruszeć od zewnątrz , ale o rezultatach tego eksperymentu napisze z czasem, kiedy krówki się "zestarzeją" wyczekujcie, więc informacji na moim profilu na Facebooku !:) Tymczasem mam tutaj przed sobą idealne kruche krówki, delikatne a zarazem przesłodkie, wprost rozpływają się w ustach, więc delektowania się ich smakiem nie ma końca... zachęcam do wypróbowania tego przepisu wszystkim pasjonatom kruchych krówek !:)

Składniki: 
- 2 szk. mleka 3,2 %
- 2 szk. cukru 
- pół kostki margaryny 
- 1 cukier waniliowy  

Przygotowanie:
  Do garnka wrzucamy margarynę, mleko oraz cukry. Mieszać tak długo aż masa będzie miała kolor brązowy, trwa to mniej więcej 1h, pod koniec gotowania zwiększyć gaz i mieszać energicznie. Masa jest gotowa gdy jest gęsta i szybko zastyga.Gotową masę wlać do przygotowanego naczynia (należy robić to dość szybko , bo masa szybko zastyga), kroić letnie, pakować w papierki lub włożyć do słoiczka.
Smacznego !
 Źródło inspiracji:Klik

75 komentarzy:

  1. łaaaa...! domowe krówki, uwielbiam ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam krówki! a takie serduszkowe są przepiękne, szkoda jeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja kooocham te ciągutki :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie rozkoszne słodkie serca. w moim domu jest wielka wielbicielka krówek, na pewno byłabym zachwycona..;-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja lubię kruche z zewnątrz i ciągnące się w środku ale te wyglądają przepysznie więc muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne! Jeszcze w takim słodkiem kształcie.

    OdpowiedzUsuń
  8. o tak krówki uwielbiam i pewnie i te by mi posmakowały.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam nadzieję, że mam wszystkie składniki w domu. Jutro koniecznie muszę zrobić!! Dziękuję za ten przepis!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, czekam na rezultaty ! :)

      Usuń
    2. Dziś robiłam! Niestety chyba za wcześnie przelałam masę i jest dosyć miękka, myślisz że da się to jeszcze uratować podgrzewając jeszcze raz?? Jak nie to chyba zrobię z moich powiedzmy 'krówek' nadzienie do cupcake'ów :) Dzisiaj zdecydowanie nieudany kulinarnie dzień, nie dość, że krówki nie wyszły to i jeszcze zakalca zaliczyłam :)

      Usuń
    3. Da się uratować, przelej masę do garnka jeszcze raz i gotuj tak długo aż zauważysz, że mocno zgęstniała, ja jak przelewałam moją masę do formy to musiałam się mocno spieszyć bo sama zastygała, właśnie taka musi być konsystencja:)

      Usuń
    4. Udało się :) Co prawda Twój komentarz przeczytałam dopiero po ratowaniu, ale dziękuję!! Pyszne są :)

      Usuń
    5. Super! :) cieszę się bardzo :)

      Usuń
  10. Muszę wypróbować Twój przepis. Pamiętam lata temu próbowałam zrobić krówki, ale niestety nic z nich nie wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla pewności krówki można zrobić na patelni, wtedy będzie mniejsze ryzyko przypalenia :)

      Usuń
  11. jaaakie one cudowne! *.* a jakie pyszne zapewne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakiego mleka trzeba użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam mleka krowiego 3,2 % :)

      Usuń
    2. No to lecę do sklepu, dzięki:)

      Usuń
  13. czy tobie też mleko wykipiało i to tak po 30 minutach ? i często ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie, ale może dlatego że cały czas stałam przy gazie, mieszałam, na koniec zwiększyłam gaz i dalej mieszałam, a może to kwestia zbyt małego garnka w którym masa się nie mieściła? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kurcze jakim cudem wyszły Ci takie piękne serduszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://gotowaniezmalina.blogspot.com/2012/08/czekoladki-nadziewane-malinami-i.html tutaj jest silikonowa forma, którą użyłam do zrobienia krówek :)

      Usuń
    2. Aaaaaaa silikonowa forma :) Ze tez o tym nie pomyślałam. Dziekuję :)

      Usuń
    3. Zrobiłam :) Zakupiłam formy i zrobiłam;) Wyszły cudne, bardzo dziękuję;)

      Usuń
    4. Cieszę się bardzo ! :)

      Usuń
  16. a co to są za foremki serduszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://gotowaniezmalina.blogspot.com/2012/08/czekoladki-nadziewane-malinami-i.html tutaj jest silikonowa forma, którą użyłam do zrobienia krówek :)

      Usuń
  17. Można zamiast margaryny użyć masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krówki robi się z masła... "zamiast" powinno być użyte w przypadku margaryny...

      Usuń
  18. A mleko 2% będzie dobre ? Czy wpłynie na konsystencje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam mleka 3,2%, jest ono tłustsze, więc myślę, że to może mieć znaczenie :)

      Usuń
  19. Ile krówek wychodzi z takiej proporcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od wielkości na jakie je potniesz, my wyszło ok 30 serduszek :)

      Usuń
  20. przepiękne ale chyba nie mam cierpliwości by je zrobić a szkoda bo wyglądają tak apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy te krówki są bardzo kruche ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są kruche, ale to zależy od długości gotowania, im dłużej gotujesz tym krówki są bardziej kruche :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) A kiedy wiadomo kiedy masa jest odpowiednia i JUŻ można ja przelać do foremki?

      Usuń
    3. Kiedy dość mocno zaczyna gęstnieć, widać jak zmienia się konsystencja na gęstą :)

      Usuń
  22. czemu mi wyszły mordo-klejki a dałam wszyskto tak jak w przepisie.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm nie mam pojęcia, może za krótko były gotowane...

      Usuń
    2. gotowałam ok 1h i masa była taka karmelowa.. więc nie wiem może następnym razem mi wyjdą ;]

      Usuń
    3. Proponuje spróbować jeszcze raz, użyć mleka 3,2 % i dobrą margarynę :)

      Usuń
  23. ja też robiłam te krówki i za pierwszym razem wyszły mi ciągutki a gdy zastygły to zrobiły się twarde jak cukierki:(.... a chciałam zrobić kruche... co zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pomysłu co może być nie tak, może za duży gaz, za szybko nastąpił proces, ja gotowałam je na malutkim gazie i cały czas mieszałam i stałam przy nich, wyszły mi za pierwszym razem, nie poddawaj się, spróbuj jeszcze raz tylko na wolnym małym gazie :)

      Usuń
  24. witam ja robilam te krowki stalam przy nich caly czas ponad godzine i wogule mi nie wyszly masa caly czas byla rzadka

    OdpowiedzUsuń
  25. Hmm Jestem w trakcie robienia i trochę sie martwię bo masa nawet nie udaje, że próbuje gęstnieć. Ale to dopiero jakieś 20 minut, więc nie tracę nadziei. Użyłam Kasi i mleka 2%. A próbowałaś dodać kakao, żeby wyszły czekoladowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ciemnym kakao wyjdą czekoladowe :) a co do zgęstnienia mi dopiero pod koniec gotowania zaczęły gęstnieć, a tak prawie godzinę stałam i już myślałam, że nie wyjdą :) cierpliwości :)

      Usuń
    2. Oho... zaczyna gęstnieć :D Czyżby miało się udać? :D

      Usuń
    3. Ha!!! Wyszło! I wyszły kruchutkie, takie jak lubię :D Prezent na dzień taty stygnie i czeka na poćwiartowanie :)

      Usuń
    4. Super, cieszę się bardzo, że wyszły ! Tata będzie miał przesłodki prezent :)

      Usuń
  26. Malinko w sumie o czymś zapomniałaś powiedzieć, trzeba dodać, że masę wlewamy do naczynia zimnego ( trochę wody zimnej zostawić żeby masa zastygła ), właśnie korzystam z twojego przepisu i konsultuje się z mamą telefonicznie. :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Wypróbuj z masłem, będą smaczniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. U mnie mija juz prawie 50min i nic sie nie dzieje poza tym ze zaczyna się gotować, idę w dobrym kierunku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udało się chyba :) Studzi się teraz, napisze później jak mi wyszło!

      Usuń
    2. I jak wyszły krówki? :)

      Usuń
    3. Nie wiem czemu ale wyszło całkowicie niejadalne tzn. strasznie twarde, nie mam pojęcia czemu, jak się to lekko podgrzało to dało się jeść ale wyszła ciągutka i to bardzo ciągnąca się a jak zastygła to kamień. Da się tą skamieniałą masę odratować?

      Usuń
    4. masa nie może mieć formy ciągutki po przelaniu do formy, musi być to masa zastygająca, masę skamieniała możesz teraz podgrzać i wykorzystać jako polewę np do lodów albo spróbować jeszcze raz postać nad nią do uzyskania konsystencji gęstej i zastygającej masy. :)

      Usuń
    5. Czyli za krótko gotowałem? :)

      Usuń
    6. Wszystko na to wskazuje :)proponuje teraz roztopić masę na patelni będzie łatwiej :)

      Usuń
  29. Zajrzalam dzisiaj do Twojego przepisu i.....wyszly superrr,mieciutkie,lekko ciagutkowate,przepyszne.Ja dodalam kakao,bo u mnie w domu wszystko co czekoladowe,jest pochlaniane przez dzieci:)Troszke sie nastalam przy tym garze:D,u mnie az blisko 1,5godz,ale oplacilo sie.Dzieki za fajny przepis:)pozdr

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak długo można przechowywać krówki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że miesiąc - w szczelnym pojemniku :)

      Usuń
  31. Mnie również wyszły za pierwszym razem :D Rewelacyjne, kruchutkie takie jakie uwielbiaaaam !! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobione wszystko zgodnie z przepisem, na koniec temp podniesiona (jak nie mieszałem zaczynało się przypalać) i zgęstniało porządnie.

    A wyszły takie mordoklejki że plomby wyrywa...

    OdpowiedzUsuń
  33. Mieszam mieszam i mieszam już długo, a masa nie gęstnieje tylko jest żółta co zrobić chyba zmarnowałam produkty :(

    OdpowiedzUsuń
  34. Witaj Malina,
    jest niedzielne popołudnie, siedzę za granicą i pomyślałam, że wróce do smaku polski i zrobie krówki, niestety w lodówce mam jedynie mleko pół tłuste 2,0 , czy warto próbować?

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Bywa że i mam czasami chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Super sprawdzają się one do pracy, dają dużo energii dzięki cukrom, tylko nie mogą być trzymane w cieple. Dziękuję za przepis na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się bardzo ciekawy i mogą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za niego.

    OdpowiedzUsuń
  36. Jak można dodać jakąs okropną margaryne?

    OdpowiedzUsuń
  37. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń