Menu

piątek, 23 listopada 2012

Domowe bake rollsy


    Lubicie Bake Rollsy ?:) Ja lubię je czasem pochrupać do filmu, czy tak po prostu, jednak w tych kupnych jest mnóstwo zbędnych dodatków, postanowiłam zrobić swoje domowe bake rollsy. Wystarczy bagietka, trochę oliwy i przyprawy, nie zrobiłam charakterystycznej dziurki, ale jeśli wy macie ochotę to wystarczy w każdym z krążków zrobić dziurkę przed upieczeniem. Bake rollsy wyszły smaczne i chrupiące, smak zależy od was, ja przyprawiłam je przyprawą do pizzy oraz część zostawiłam z masełkiem czosnkowym od bagietki, ale tak na prawdę możecie pofantazjować i zrobić je z ulubionymi dodatkami. Zachęcam ! :)

Składniki:
- 1 bagietka*
- oliwa 
- przyprawa do pizzy

* ja użyłam gotową bagietkę do opiekania z masłem czosnkowym (łatwiej się ją kroi niż zwykłą bagietkę)

Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na plasterki (jeśli mamy bagietkę z masłem czosnkowym, krążki z masłem układamy osobno i nie przyprawiamy).Do miseczki wlewamy oliwę dodajemy przyprawy według uznania, ja dodałam przyprawę do pizzy, ponieważ chciałam uzyskać bake rollsy o smaku pizzy. Następnie każdy krążek smarujemy pędzelkiem maczanym w oliwie z przyprawami, krążki układamy na papierze do pieczenia i suszymy w piekarniku ok 10 min (do zarumienienia) 180 C (termoobieg).
Smacznego chrupania :)

11 komentarzy:

  1. Prosty i świetny pomysł! Można np. użyć bagietki pełnoziarnistej i już nawet zdrowo wtedy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, myślałam żeby zrobić też wersję z bagietką pełnoziarnistą analogicznie do tych nowych pełnoziarnistych bake rollsów :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Fajowskie :) lubię bake rollsy, ale te dodatki mnie właśnie odstraszają nieco ;) a tu takie domowe i pyszne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, dlatego wymyśliłam domowe, żeby się nie truć :)

      Usuń
  3. ale super pomysł, muszę go wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, zapisuję do wykorzystania:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. fajowe! nawet wyglądają jak bake rollsy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) starałam się odpowiednio je podrobić :)

      Usuń
  6. Świetny pomysł :) Takie bakerollsy na pewno pobijają te sklepowe, które mi nie smakowały.
    Swoją drogą - w tym tygodniu robię Twoje naleśniki (te zapiekane z kurczakiem). Wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe bake rollsy są przede wszystkim zdrowsze, a to przemawia za nimi chyba najbardziej :) Ooo naleśniki, to zdaj potem relację jak wyszły :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń