Menu

piątek, 2 listopada 2012

Ruloniki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i mozzarellą


Idealne przekąski na każdą okazję, ja zrobiłam je z suszonymi pomidorami, mozzarellą, serem żółtym, i bazylią, ale wyśmienicie będą smakowały również z szynką czy innymi dodatkami, są małe, więc idealnie nadają się na przekąski na imprezach domowych czy jako przekąska do filmu, zachęcam :)

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
-  pół słoika pomidorów w oleju
- 1 duża kulka mozzarelli
- 3 plastry sera żółtego
- 3 listki bazylii
- 1 jajko

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, tak aby dłuższe boki były w poziomie a krótsze w pionie. Dłuższe boki tniemy na pół wzdłuż w pionie.
Wszystkie składniki na farsz miksujemy, następnie układamy wzdłuż  przygotowanego ciasta i zawijamy oby dwa boki do siebie, następnie smarujemy jajkiem i tniemy na kawałki ok 5 cm.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 C termoobieg), pieczemy ok 10 min.
Podajemy ciepłe.
Smacznego !:)


4 komentarze:

  1. Zapraszam na mój nowy śniadaniowy konkurs. Wszystkie szczegóły na http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. suszone pomidory i mozzarella idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o to coś dla mnie, lubię takie przekąski

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi niestety nie smakowało...smak mi popsuły pomidory, zbyt intensywy ich smak:)

    OdpowiedzUsuń