Menu

czwartek, 8 listopada 2012

Zrolowane ziemniaki w waflu


Zrolowane ziemniaki w waflu to dobry pomysł na dodatek do zup, idealne na Święta Bożego narodzenia, stanowią doskonałą przekąskę do barszczu,a jedzone same z cebulką są wyśmienite, zrobienie ich zajmuję ok 40 min, ale warto poświęcić czas, bo znikają tak szybko, że nie zdążą jeszcze ostygnąć... Polecam ! :)

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki  masła
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- jajko , mąka i bułka tarta do panierowania
- 300 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- 1 cebula
- opakowanie prostokątnych wafli

Przygotowanie:
   Ziemniaki obrać, posolić, ugotować, pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć z cebulą. Ser żółty zetrzeć na tarce, ugotowane ziemniaki odcedzić i utrzeć z masłem, mlekiem i przyprawą.
Wafel przekroić  na pół , na jedną połowę włożyć gorącą masę, posypać pieczarkami i serem, przykryć drugim waflem, pokroić na kwadraty wielkości 10 cm. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy kwadraty ostygną, panierujemy je w mące połączonej z jajkiem i  obtaczamy  w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

Najlepiej smakują z barszczem, podsmażoną cebulką lub sosem czosnkowym.
Idealnie nadaję się także na samodzielne danie obiadowe podane z surówką.
Smacznego ! :)
Źródło:Klik



14 komentarzy:

  1. No, na taki pomysł bym nie wpadła! Z chęcią sprobowałabym takich ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania Święta Bożego Narodzenia tuż tuż :) a do barszczu jak znalazł :)

      Usuń
  2. mmmm, przypominają kotleciki ziemniaczane, ale ten wafel jest intrygujący :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wafel jest w tym wszystkim najlepszy, zwłaszcza świeżo po usmażeniu :)

      Usuń
  3. ...zrolowane? nazwa nieadekwatna do gotowego dania - ja faktycznie roluję wafel po nałożeniu farszu (u mnie ziemniaki, szpinak, przesmażone mięso mielone)- jest to może trochę trudniejsze, ale za to jaki efekt! spróbuj, a nie pożałujesz :))
    pozdrawiam - jotpe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele nazw potraw jest nieadekwatna do gotowych potraw, ja nie zrolowałam ostatecznie wafla, ponieważ miałam zbyt grubego i nie zmiękł pod wpływem ciepła tak jak powinien.
      Sugestia z Twoim farszem bardzo ciekawa, muszę wypróbować :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Muszę kiedy zrobić..
    zapraszam do zabawy
    http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/11/1010-liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj.Robiłem takie ( podobne) ziemniaki 2 lata temu, zobacz - http://edicook.blogspot.com/2010/07/to-nie-grzanki-to-sa-ziemniaki.html - Twoje są fajne, bo z pieczarkami - chyba zrobię teraz takie, z tym,że bez bułki tartej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście nie zauważyłam ich na Twoim blogu, bez bułki tartej też wyglądają ciekawie. Pieczarki nadają ciekawego smaku, w dodatku można je wtedy jeść same lub z sosem :)

      Usuń
  6. jadłam i polecam bardzo dobre i ładnie wygląda z zrazikiem i surówką

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mleko trzeba zagotować ?

    OdpowiedzUsuń