Menu

sobota, 3 listopada 2012

Ciasto z masłem orzechowym


 Idealne ciasto dla wszystkich osób lubiących masło orzechowe, swoją drogą ja mogłabym je jeść codziennie :) ciasto wspaniale nadaje się na jesienne wieczory z kubkiem czekolady, czy spotkania w gronie przyjaciół. Smak ciasta mile mnie zaskoczył, sam krem z masłem orzechowym to całkiem fajne doznania smakowe, polecam wszystkim smakoszom :)

Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 160 g maślanki naturalnej
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki kako
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 110 g masła

Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C ( bez termoobiegu), tortownicę (23 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie do miski wbijamy jajka, ekstrakt i 3 łyżki maślanki, wszystko ubijamy. Do osobnej miski wrzucamy wszystkie suche produkty, mieszamy, do suchych dodajemy resztę maślanki i masło, miksujemy do uzyskania jednolitej masy, dolewamy połowę masy jajecznej, miksujemy, dodajemy resztę i miksujemy.
Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy ok 40 min, lub do momentu gdy ciasto będzie odstawało od formy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na masę z masła orzechowego:

- 110 g masła orzechowego
- 110 g kremowego serka śmietankowego twarożkowego (np. philadelphia, lub Turek)
- 55 g masła
- 2 łyżeczki śmietany kwaśnej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie masy:
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto można przekroić na pół ( ostrożnie, bo może się połamać), i przełożyć masą lub rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Ja ostatecznie polałam jeszcze ciasto na wierzchu rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego !
Źródło :Link (z modyfikacjami)

22 komentarze:

  1. ale od rana mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ja również bym się w tym cieście zakochała coś mi się wydaje :D :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W zasadzie, to jem masło orzechowe codziennie. Coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne ciacho, a przy tym dość proste do przygotowania. Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proste, mi zrobienie zajęło ok 20 min :), a smak jest oryginalny zwłaszcza z czekoladą :)

      Usuń
  5. U mnie w lodówce od jakiegoś czasu zalega słoik masła orzechowego, może takie ciasto to dobry pomysł by wreszcie go zużyć! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dobry pomysł na wykorzystanie masła orzechowego, chociaż zużyjesz tylko 1/3 słoika , ale zachęcam :)

      Usuń
  6. wygląda bardzo zachęcająco, mniam, mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Krem na bazie masła orzechowego musi naprawdę bardzo ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, nie jest za słony ani za słodki, po prostu ciekawy w smaku :) zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  8. Lubię takie ciasta z "przeznaczeniem" na jesienne wieczory :-)...
    Smacznie się prezentuje:).

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Pieczesz wszystkie ciasta i inne wypieki na funkcji DÓŁ bez termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Góra i dół bez termoobiegu :)

      Usuń
    2. A na którym poziomie?

      Usuń
    3. Dziękuje za szybkie odpowiedzi:-) ja zawsze piekę na funkcji DÓŁ, bo kiedyś zdarzyło się,że ciasto na termoobiegu przypalilo się od góry a w środku wyszedł zakalec. I już mi zakalec nie wychodzi...tylko czasami ciasto przypali się od spodu. I niestety mam uraz do termoogiebu :-\

      Usuń
    4. Ja też mam uraz do pieczenia z termoobiegiem ciast, ale np pizze tylko z termoobiegiem piekę, więc to zależy :)

      Usuń
  10. Super przepis...muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń