Menu

środa, 28 listopada 2012

Książka Kuchenne rewolucje- Magda Gessler [recenzja]


 No i mam kochani, trzymam ją w dłoniach, książkę Kuchenne Rewolucje autorstwa Magdy Gessler.

Książka wydana jest bardzo porządnie, w grubej oprawie, która jak sądzę przetrwa wiele lat w mojej kuchni, cena książki waha się od 44- 54 zł, uważam, że cena jest przystępna,choć mogłaby być niższa.

Po otwarciu książki ukaże nam się bardzo czytelny spis treści, który podzielony jest na każdy sezon Kuchennych Rewolucji, w tym z każdego z odcinków wybrany jest jeden (jak sądzę) najlepszy przepis, tuż za spisem treści znajdują się zdjęcia Magdy Gessler wraz z opowieścią na temat przeprowadzania Kuchennych Rewolucji i tego czego doświadczyła podczas ich przeprowadzania.
Same przepisy są napisane przejrzyście, ozdobione pięknymi zdjęciami, a między rozdziałam znajdują się cytaty Magdy Gessler, oraz zdjęcia z restauracji, w których przeprowadziła rewolucję.
Osobiście na pewno wykorzystam w mojej kuchni kilka z przepisów, np na mussakę, która była robiona podczas rewolucji w Poznaniu, czy szarlotkę, lub sajgonki z warzywami.

Książkę oceniam na bardzo dobry, na pewno będę do niej zaglądała w mojej kuchni nie raz.
Polecam!, zresztą oceńcie sami :)

 Miłej lektury :)

13 komentarzy:

  1. Szkoda, że tak mało napisałaś o książce ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że napisałam w sam raz, ponieważ planuję zrobić parę przepisów z tej książki, ocenić przy okazji co jest godne uwagi, a co nie i dodatkowo dla porównania dodać zdjęcia z książki oraz zdjęcie mojego dania :)

      Usuń
  2. Jesli mozna zapytac:
    Czy w ksiazce przewazaja przepisy czy jest to raczej ''kulinarna biografia''autorki, jak to czesto bywa z ksiazkami ''gwiazd''. :D
    Pytam bo mam zamiar kupic i nie wiem czy warto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy jak najbardziej przeważają, tak jak pisałam z każdego odcinka po jednym przepisie, a opowieść o kuchennych rewolucjach jest tylko na początku książki i zajmuję 3 strony, więc myślę, że warto się skusić na książkę :)

      Usuń
  3. W takim razie dobrze, że mało jest opowieści o programie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety książka nie spełniła moich oczekiwań. Przepisy są powierzchownie potraktowane jakby autorka bała się zdradzić do końca przepis. Bo trudno sobie wyobrazić aby kurczak po generalsku wg przepisu Pani Magdy był jedynie przyprawiony solą i pieprzem ( a taki wydaje się rumiany i śliczny na zdjęciu). Z całej książki jedynie okładka wydaje się perfekcyjna, ładne zdjęcie choć nie obyło się bez ingerencji dobrego grafika. Zdjęcia w książce nie są już tak ładne, niestety kiepska jakość a przepisów nie jest wcale tak dużo. Może warto by było podejść uczciwie do czytelnika jak w kuchennych rewolucjach bez ściemy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kto jest na okładce? Na pewno nie Gesslerowa, de domo Ikonowicz

    OdpowiedzUsuń
  6. Z niecierpliwością czekam na przepis na grecką mussakę bo pamiętam że była bardzo apetyczna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zwróciłam uwagę na mussakę z jagnięciną :) Być może uda mi się ją zrobić jeszcze w ten weekend :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Czy jest jakiś przepis z kuchni gruzińskiej? jesli tak to jaki? I ile sezonów zawartych jest w książce? Planuję zakup, ale niestety przez internet i nie mogę obejrzeć książki :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma kuchni gruzińskiej, a sezonów jest chyba 5 lub 6 (nie jestem pewna, bo książka krąży aktualnie po rodzinie :)

      Usuń
  8. hmmm... ja kupilam ta ksiazke i zaluje. pani malina dostala ja za darmo i poleca strasznie. bzdeta!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. 47 year-old Structural Engineer Rycca Terbeck, hailing from Kelowna enjoys watching movies like Aziz Ansari: Intimate Moments for a Sensual Evening and Mountain biking. Took a trip to Himeji-jo and drives a Ferrari 250 GT LWB California Spider. Podobne strony

    OdpowiedzUsuń