Idealne ciasto dla wszystkich osób lubiących masło orzechowe, swoją drogą ja mogłabym je jeść codziennie :) ciasto wspaniale nadaje się na jesienne wieczory z kubkiem czekolady, czy spotkania w gronie przyjaciół. Smak ciasta mile mnie zaskoczył, sam krem z masłem orzechowym to całkiem fajne doznania smakowe, polecam wszystkim smakoszom :)
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 160 g maślanki naturalnej
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki kako
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 110 g masła
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C ( bez termoobiegu), tortownicę (23 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie do miski wbijamy jajka, ekstrakt i 3 łyżki maślanki, wszystko ubijamy. Do osobnej miski wrzucamy wszystkie suche produkty, mieszamy, do suchych dodajemy resztę maślanki i masło, miksujemy do uzyskania jednolitej masy, dolewamy połowę masy jajecznej, miksujemy, dodajemy resztę i miksujemy.
Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy ok 40 min, lub do momentu gdy ciasto będzie odstawało od formy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na masę z masła orzechowego:
- 110 g masła orzechowego
- 110 g kremowego serka śmietankowego twarożkowego (np. philadelphia, lub Turek)
- 55 g masła
- 2 łyżeczki śmietany kwaśnej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie masy:
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto można przekroić na pół ( ostrożnie, bo może się połamać), i przełożyć masą lub rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Ja ostatecznie polałam jeszcze ciasto na wierzchu rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego !
Źródło :Link (z modyfikacjami)
Czyli idealne dla mnie ;p
OdpowiedzUsuńale od rana mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńOj ja również bym się w tym cieście zakochała coś mi się wydaje :D :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz:)
OdpowiedzUsuńJa też, ale wszystko zniknęło :)
UsuńW zasadzie, to jem masło orzechowe codziennie. Coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciacho, a przy tym dość proste do przygotowania. Mniam! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proste, mi zrobienie zajęło ok 20 min :), a smak jest oryginalny zwłaszcza z czekoladą :)
UsuńU mnie w lodówce od jakiegoś czasu zalega słoik masła orzechowego, może takie ciasto to dobry pomysł by wreszcie go zużyć! :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobry pomysł na wykorzystanie masła orzechowego, chociaż zużyjesz tylko 1/3 słoika , ale zachęcam :)
Usuńwygląda bardzo zachęcająco, mniam, mniam ...
OdpowiedzUsuńKrem na bazie masła orzechowego musi naprawdę bardzo ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńOj tak, nie jest za słony ani za słodki, po prostu ciekawy w smaku :) zachęcam do wypróbowania :)
UsuńLubię takie ciasta z "przeznaczeniem" na jesienne wieczory :-)...
OdpowiedzUsuńSmacznie się prezentuje:).
Witam. Pieczesz wszystkie ciasta i inne wypieki na funkcji DÓŁ bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńGóra i dół bez termoobiegu :)
UsuńA na którym poziomie?
Usuńna środkowym :)
UsuńDziękuje za szybkie odpowiedzi:-) ja zawsze piekę na funkcji DÓŁ, bo kiedyś zdarzyło się,że ciasto na termoobiegu przypalilo się od góry a w środku wyszedł zakalec. I już mi zakalec nie wychodzi...tylko czasami ciasto przypali się od spodu. I niestety mam uraz do termoogiebu :-\
UsuńJa też mam uraz do pieczenia z termoobiegiem ciast, ale np pizze tylko z termoobiegiem piekę, więc to zależy :)
UsuńSuper przepis...muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńZachęcam... jest ciekawe w smaku :)
Usuń