wtorek, 20 listopada 2012
Fasolka z pieca
Dzisiaj fasolka tzw. jaś w nieco innej wersji, lekko meksykańskiej, z warzywami, to jakaś odmiana dla znanej fasolki po bretońsku, mi zasmakowała, całość posypałam tartą mozzarellą, zachęcam ! :)
Składniki:
- 30 dag fasoli białej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 litr gęstego soku pomidorowego
- sól, pieprz,chili, majeranek, bazylia,przyprawa meksykańska (do smaku)
- 10 dag startej mozzarelli
Przygotowanie:
Fasolkę moczyć całą noc, następnie ugotować na pół twardo
Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę z papryką posiekać. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, doprawić przyprawami, wymieszać, piec w temp. 180 C ok 40 min ( aż fasolka będzie miękka) .
Danie podawać z chlebem, posypać startą mozzarellą.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ciekawy pomysł, koniecznie muszę spróbować :]
OdpowiedzUsuńzjadłabym ,ale bez chleb :P też wypróbuje w najbliższym czasie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń