czwartek, 8 listopada 2012
Zrolowane ziemniaki w waflu
Zrolowane ziemniaki w waflu to dobry pomysł na dodatek do zup, idealne na Święta Bożego narodzenia, stanowią doskonałą przekąskę do barszczu,a jedzone same z cebulką są wyśmienite, zrobienie ich zajmuję ok 40 min, ale warto poświęcić czas, bo znikają tak szybko, że nie zdążą jeszcze ostygnąć... Polecam ! :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- jajko , mąka i bułka tarta do panierowania
- 300 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- 1 cebula
- opakowanie prostokątnych wafli
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, posolić, ugotować, pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć z cebulą. Ser żółty zetrzeć na tarce, ugotowane ziemniaki odcedzić i utrzeć z masłem, mlekiem i przyprawą.
Wafel przekroić na pół , na jedną połowę włożyć gorącą masę, posypać pieczarkami i serem, przykryć drugim waflem, pokroić na kwadraty wielkości 10 cm. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy kwadraty ostygną, panierujemy je w mące połączonej z jajkiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Najlepiej smakują z barszczem, podsmażoną cebulką lub sosem czosnkowym.
Idealnie nadaję się także na samodzielne danie obiadowe podane z surówką.
Smacznego ! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
No, na taki pomysł bym nie wpadła! Z chęcią sprobowałabym takich ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania Święta Bożego Narodzenia tuż tuż :) a do barszczu jak znalazł :)
Usuńwow, ciekawe!
OdpowiedzUsuńswietne!
OdpowiedzUsuńmmmm, przypominają kotleciki ziemniaczane, ale ten wafel jest intrygujący :)
OdpowiedzUsuńWafel jest w tym wszystkim najlepszy, zwłaszcza świeżo po usmażeniu :)
Usuń...zrolowane? nazwa nieadekwatna do gotowego dania - ja faktycznie roluję wafel po nałożeniu farszu (u mnie ziemniaki, szpinak, przesmażone mięso mielone)- jest to może trochę trudniejsze, ale za to jaki efekt! spróbuj, a nie pożałujesz :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam - jotpe
Wiele nazw potraw jest nieadekwatna do gotowych potraw, ja nie zrolowałam ostatecznie wafla, ponieważ miałam zbyt grubego i nie zmiękł pod wpływem ciepła tak jak powinien.
UsuńSugestia z Twoim farszem bardzo ciekawa, muszę wypróbować :)
Pozdrawiam :)
Muszę kiedy zrobić..
OdpowiedzUsuńzapraszam do zabawy
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/11/1010-liebster-award.html
Witaj.Robiłem takie ( podobne) ziemniaki 2 lata temu, zobacz - http://edicook.blogspot.com/2010/07/to-nie-grzanki-to-sa-ziemniaki.html - Twoje są fajne, bo z pieczarkami - chyba zrobię teraz takie, z tym,że bez bułki tartej.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście nie zauważyłam ich na Twoim blogu, bez bułki tartej też wyglądają ciekawie. Pieczarki nadają ciekawego smaku, w dodatku można je wtedy jeść same lub z sosem :)
Usuńjadłam i polecam bardzo dobre i ładnie wygląda z zrazikiem i surówką
OdpowiedzUsuńCzy mleko trzeba zagotować ?
OdpowiedzUsuńMożna je lekko podgrzać :)
Usuń23 year old Sales Representative Thomasina Rixon, hailing from Fort Saskatchewan enjoys watching movies like Princess and the Pony and Baton twirling. Took a trip to Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu and drives a Bugatti Type 57SC Atalante Coupe. tutaj sa wyniki
OdpowiedzUsuń