Pulpeciki znane mi z dzieciństwa, robiła je zawsze moja babcia, są mięciutkie, aromatyczne, idealne dla dzieci :) polecam ! :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duży koncentrat pomidorowy
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka: pieprz, sól, papryka słodka,cukier,majeranek
- 2 łyżki jarzynki
- mąka do obtoczenia
- śmietana kwaśna
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy dwie łyżki jarzynki i zagotowujemy, w tym czasie mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, następnie lepimy małe kulki i każdą obtaczamy w mące, gotowe kulki wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok. 15 min., następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy przyprawami, gotujemy kolejne 15 min, na końcu zabielamy śmietaną. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Smacznego!
Wyglądają doskonale! Uwielbiam takie pulpety... mmm!
OdpowiedzUsuń