Menu

piątek, 5 kwietnia 2013

Ekspresowa domowa wędlina - schab gotowany w 10 min !



Przy okazji Świąt Wielkanocnych postanowiłam zrobić swoją własną wędlinę. Przepis miałam od mojej znajomej, która mówiła , że zrobienie schabu zajmuję 5 minut jednego dnia i 5 minut dnia drugiego. Jakoś nie chciało mi się w to uwierzyć, więc postanowiłam sama się przekonać i muszę wam powiedzieć, że to rzeczywiście prawda, schab wyszedł przepyszny, kruchy, dobrze doprawiony, idealny zamiast szynki nawet na co dzień, a gotowany był jedyne 10 minut łącznie.
Gorąco polecam ! :)

Składniki:
- 2 kg schabu bez kości, bez warkocza
- 2 łyżki majonezu
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 szklanki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 4 ząbki pokrojonego czosnku
- 2,5 litra wody

Przygotowanie:
Wodę wlewamy do garnka o grubym dnie, do wody dodajemy przyprawy, majonez oraz czosnek. Do zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia, od tej chwili gotujemy schab dokładnie 5 minut.
Po 5 minutach schab zdejmujemy z gazu, odstawiamy w tym samym garnku z zalewą do wystygnięcia na całą noc.
Następnego dnia jeszcze raz doprowadzamy schab do wrzenia i gotujemy dokładnie 5 minut.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Po wystygnięciu gotowy schab wyciągamy z zalewy, przechowujemy w lodówce w foli aluminiowej lub papierze.

Można również użyć: piersi z indyka, łopatki czy szynki wieprzowej.
Tak przyrządzony schab nadaje się do zalania galaretą.

Smacznego ! :)

8 komentarzy:

  1. Schabik wygląda bardzo smakowicie ale ja mam pytanie troszkę nie na temat... kilka miesięcy temu pisałaś o książce M.Gessler Kuchenne Rewolucje. Czy sprawdzałaś już jakiś przepis? Bo albo źle szukam albo nie ma żadnego na blogu... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie nie zabrałam się jeszcze za przepisy Magdy Gessler, ale spokojnie, niebawem pojawi się mussaka :)

      Usuń
  2. TrolldorA: zaskakujący przepis, trudno uwierzyć, że to możliwe... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie mogłam w to uwierzyć, a jednak... :) Polecam !

      Usuń
  3. dziękuję bardzo za przepis wędlina wychodzi super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest rewelacyjna. Zrobiłam bez majonezu a w pozostałą wodę wrzuciłam ziemniaki ugotowałam i zalałam barszczem pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. 38 yrs old Software Engineer IV Abdul Edmundson, hailing from Happy Valley-Goose Bay enjoys watching movies like Colonel Redl (Oberst Redl) and Scuba diving. Took a trip to Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen and drives a Chevrolet Corvette L88. Czytaj dalej

    OdpowiedzUsuń