Menu

czwartek, 11 kwietnia 2013

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką- wiosennie :)


U mnie dzisiaj wiosennie... :) chociaż niestety słońce w tym roku nas nie rozpieszcza, na dworze jest zimno, aż nie chce się wychodzić na dwór. Dlatego proponuje wam klasykę wśród serników, mianowicie sernik z brzoskwiniami i kruszonką, wychodzi zawsze, w środku lekko wilgotny, uważam go za znakomitego na różne okazje, bo zawsze jestem pewna że wyjdzie.
Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Polecam ! :)

Składniki na ciasto:
- 1 kostka masła (250 g)
- 3 łyżki cukru pudru 
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
Składniki zagnieść, ciasto podzielić na 2 części, obwinąć folią aluminiową i włożyć na ok 2 godziny do zamrażarki (ciasto ma w tym czasie stwardnieć).

Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g miękkiego masła
- 3 jajka
3/4 szklanki cukru
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.

Dodatkowo:
- 2 puszki brzoskwiń w puszce 
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywno z cukrem (najpierw ubijamy białka, następnie na końcu dodajemy cukier).

Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie. Następnie wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Piec około 1 h w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu). 
Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego :)
Źródło:  Klik

9 komentarzy:

  1. musze go zrobić ! :) wygląda obłędnie a za brzoskwiniami tak okropnie się stesknilam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, to klasyka wśród serników z owocami :)

      Usuń
  2. Ten wierzch ciasta wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęca i jest przepyszny, uwielbiam ten sernik właśnie za ten wierzch :)

      Usuń
  3. Mniami, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń