Menu

piątek, 19 października 2012

Zrolowana lasagne z ricottą i kurczakiem

  
 Pomysł na lasagne inaczej? Nie ma sprawy, wystarczy w płaty lasagne zawinąć ulubione dodatki, polać sosem, posypać mozzarellą  i zrolowana lasagne gotowa. Ja do mojej użyłam kurczaka, sera ricotta i ziół, zrobiłam jeszcze drugą wersję z kurczakiem, kukurydzą, mozzarellą i ziołami. Przygotowywanie nie zajęło mi sporo czasu, a efekt był całkiem smaczny :) Jeśli nie macie akurat sera ricotta, proponuję dodać sera białego, także nadaję się do lasagne. Polecam !:)

Składniki:
- opakowanie płatów lasagne
Farsz:
- 2 szklanki sera ricotta
- 500 g piersi z kurczaka
- 250 g startej mozzarelli
- 2 łyżeczki oregano i bazylii
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cebula
- 1 przecier pomidorowy w kartoniku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki bazylii, czosnku, oregano

Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić, umyć, pokroić w kosteczkę, posypać lekko papryką słodką, usmażyć na rozgrzanej oliwie do zarumienienia, po usmażeniu posiekać drobniej.
Płaty lasagne wrzucić do gorącej wody i gotować aż lekko zmiękną, tak aby można było je zawijać.
W tym czasie przygotować sos. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę ziemniaczaną, mocno mieszać aby nie zrobiły się grudki, dodać cebulę, przyprawy, przecier pomidorowy, gotować ok 5 min.
Połowę ugotowanego sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
Gotowe płaty lasagne odcedzamy, każdy z płatów smarujemy serem, następnie kładziemy trzy kawałki kurczaka, posypujemy bazylią, zawijamy. Ruloniki wkładamy do naczynia, jedno obok drugiego, na koniec polewamy wszystkie ruloniki pozostałym sosem, posypujemy startą mozzarellą, zapiekamy w piekarniku w 180 C (termoobieg) ok. 10 min (aż ser się stopi).
Smacznego!



2 komentarze: