Menu

czwartek, 11 października 2012

Tosty w jajku i mleku

   
 Znudziły mi się zwykłe codzienne kanapkowe śniadania, a że wpadła mi w ręce książka kucharska Kubusia Puchatka musiałam ją wykorzystać... Przepis jest bardzo prosty, szybki i smakowity, na pewno najbardziej zasmakuje maluchom jak i tym starszym dzieciom, do takich tostów wspaniale smakuje ciepła szklanka mleka i od razu nabierzemy więcej sił do życia, proponuję ciepłe tosty posmarować miodem lub nutellą, stają się wtedy jeszcze lepsze... Polecam !

Składniki na 4 kubusiowe tosty :)
- 4 tosty
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- masło do smażenia

Przygotowanie:

Jajko roztrzepujemy, dodajemy mleko, mieszamy, w tak przygotowanej miksturze maczamy tosta (dokładnie z każdej strony). Na patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzaną patelnie kładziemy tosta i smażymy z obu stron do zarumienia.
Tosty najlepiej smakują z nutellą lub miodem.
Smacznego !



5 komentarzy:

  1. Ostatnio powróciłam do robienia takich tostów! Z dżemem truskawkowym i wiórkami kokosowymi również mogę polecić.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie tosty to raj dla podniebienia! pycha :) ja polecam je z orzechami, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z orzechami? o tym nie pomyślałam, uwielbiam orzechy + czekoladę !:)

      Usuń
  3. A to takie French Toast chyba....najlepsze z nutella i malinami lub truskawkami.

    OdpowiedzUsuń