Pyszny, rozpływający się w ustach placek, przygotowałam go z okazji ostatniego zbierania wiśni, część wylądowało w zamrażalniku na kolejne wypieki, a część w placuszku. Przepis pochodzi z Pycha ciasta
Ciasto:
1 cukier waniliowy
4 jajka
¾ szkl. cukru
½ szkl. oleju lub oliwy
3 szkl. mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl. kwaśnej śmietany
4 jajka
¾ szkl. cukru
½ szkl. oleju lub oliwy
3 szkl. mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl. kwaśnej śmietany
ok. ½ kilograma wiśni
Kruszonka:
½ szk. cukru
½ szkl. mąki krupczatki
½ szkl. mąki wrocławskiej
½ kostki margaryny
Kruszonka:
½ szk. cukru
½ szkl. mąki krupczatki
½ szkl. mąki wrocławskiej
½ kostki margaryny
Jajka
ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia, śmietanę i olej. Całość wymieszać. Wylać ciasto na blachę,
nałożyć wydrylowane wiśnie i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym
piekarniku do 180 st. C przez ok. 50-55 minut. Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz