Menu

czwartek, 28 listopada 2013

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR- przepis z IKEI



Święta coraz bliżej, dlatego w tym roku zdecydowałam się na wypróbowanie przepisu na pierniczki z IKEI, są kruche, aromatyczne i bardzo proste w wykonaniu... :)
Polecam upiec je już teraz, aby do świąt zdążyły zmięknąć :)

Składniki:
(około 100 pierniczków- liczyliśmy po upieczeniu )
- 550 g mąki tortowej lub poznańskiej (+ więcej do podsypywania)
- 300 g miodu (ja użyłam sztucznego-pierniczki szybciej miękną)
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie :
Masło rozpuszczamy w rondelku- czekamy aż lekko przestygnie.
Mieszamy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite.
Stolnicę posypujemy lekko mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wycinamy dowolne kształty. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince pamiętajmy o zrobieniu wykałaczką otworu przed upieczeniem. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 8- 10 min, 180 C bez termoobiegu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach stają się kruche.
Po upieczeniu możemy je dowolnie udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku- zachowują świeżość bardzo długo.

Polecam ! :)


4 komentarze:

  1. Uwielbiam kruche pierniczki, także to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pepparkakor robiłam pierwszy raz rok temu i całkowicie się w nich zakochałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zrobisz cienkie, to nie musisz czekasz żeby zmiękły, bo nie połamią ci zębów. okres przydatności do spożycia- nawet rok. Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. To nie jest przepis z Ikei .Przepis z Ikei mam , jest zupełnie inny I cienkich pierniczków wychodzi 500 wnuki liczą za każdym razem bo tak pisze w przepisie

    OdpowiedzUsuń