Wyśmienita na upalne dni, podawać schłodzoną, idealnie pasuje
na deser z filiżanką mocnej aromatyzowanej czarnej herbaty lub kawy.
Składniki:
-opakowanie ciastek pełnoziarnistych (ok. 250 g)
-100 g masła
-2 jajka
- ¼ szklanki cukru pudru
-500 g mascarpone
- 1 opakowanie cukru waniliowego
-500 g malin
Przygotowanie:
Ciastka drobno pokruszyć , przełożyć do dużej miski,
dodać roztopione masło, dobrze wymieszać.
Formę do tarty lekko
wysmarować masłem i wyłożyć ją herbatnikowym spodem. Wstawić do lodówki na ok.
2 h.
Żółtka ubić z cukrem, aż będą białe i puszyste. Ubijając,
dodawaj powoli ser mascarpone oraz cukier waniliowy. Białka ubić i dobrze
wymieszać z masą serową.
Masę z mascarpone przełożyć na spód z herbatników i wstawić
do lodówki na kilka godzin (ok. 3h ) aż
masa stężeje. Po stężeniu masy ułożyć na niej maliny, posypać cukrem pudrem i
gotowe.
Smacznego! :)
szybka i smaczna:) to lubię:)
OdpowiedzUsuńMniami, uwielbiam takie ciasta ze świeżymi owocami :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmniam :) pomysł rewelacja
OdpowiedzUsuń____
klik