Menu

niedziela, 17 marca 2013

Zapiekane penne z łososiem w sosie śmietanowym

   

Dzisiaj coś w sam raz na szybki obiad, zrobienie całości zajmuję ok. 20 min, to moja ulubiona wersja łososia na obiad, zachęcam do wypróbowania jej wszystkich, którzy uwielbiają ryby ale nie mają zbyt wiele czasu na ich przygotowanie... :)

Składniki:
- ok 300 g wędzonego łososia 
- 300 ml słodkiej śmietany
- 1 op.makaronu pełnoziarnistego penne
-  kilka kropel cytryny
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, do wysmarowanego lekko oliwą naczynia żaroodpornego przesypujemy ugotowany makaron, zalewamy go śmietaną, posypujemy ziołami prowansalskimi, na wierzch układamy łososia, następnie posypujemy żółtym serem, całość zapiekamy ok 15 min (180 C termoobieg).

Smacznego ! :)

8 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie - tak idealnie kremowo... Na następnych zakupach włożę do koszyka co potrzebne i na pewno zrobię taką zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, wybieram zwykle takie dania rybne, bo nie umiem ich porządnie usmażyć, tak by pozostały w jednym kawałku ;) cóż...

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy łosoś może być świeży ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może, można go posolić i upiec na patelni (najlepiej grillowej) w całości, następnie pokroić :)

      Usuń
  4. OK dzięki za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń

  5. łosoś... makaron... mamoooo! uwielbiam ;)
    Ps. będe cie podglądac.

    .
    http://pastawithapplepie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię : )

    OdpowiedzUsuń