Menu

piątek, 31 maja 2013

Ekspresowe gofry z ciasta francuskiego nadziane konfiturą


    Gofry z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla zwykłych gofrów, szybka i prosta, wszystko co musimy zrobić to wyjąć ciasto francuskie z lodówki, użyć ulubionego nadzienia, zapiec i gotowe... :) Polecam jako szybką przekąskę, idealnie nadają się na niezapowiedziane odwiedziny gości. :)

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (ja użyłam nie mrożonego)
- konfitura (ja użyłam wiśniowej)
- cukier puder do posypania
- ewentualne bita śmietana

Przygotowanie:
Gofrownicę nagrzewamy, z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy ok 8 cm. Na połowie kółka kładziemy łyżkę konfitury, przykrywamy drugim kółkiem. Brzegi dociskamy dokładnie, tak aby się dobrze skleiły ( można użyć żółtka do posmarowania brzegów). Gofry przekładamy do nagrzanej gofrownicy. Zapiekamy aż się zezłocą, gotowe posypujemy cukrem pudrem i ewentualnie nakładamy bitą śmietaną i ulubione dodatki.

*jako nadzienie możemy użyć ulubionych owoców np. banana, jabłko lub kremu czekoladowego, inwencja twórcza należy do was :)

Smacznego ! :)

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto francuskie w każdej postaci. Ale na postać gofra bym chyba nie wpadła. :)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne a ja polecam mus jagodowy z www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, zwłaszcza dla miłośników ciasta francuskiego :) Ja je bardzo lubię, więc tym bardziej mam ochotę wypróbować ten patent.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, bardzo ciekawy pomysł na gofry! Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego na połowie kółka kładziemy konfitury ? Ale sposób na szybką przegryzkę do kawy wspaniały... Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inaczej wypłynie nam część konfitury :)

      Usuń