Menu

środa, 12 grudnia 2012

Domowa tortilla z kurczakiem i sosem tysiąca wysp

   
Placki tortilli można wykorzystać na wiele różnych sposobów, ja tym razem zrobiłam po prostu tortillę z kurczakiem i warzywami, pychota, uwielbiam te smaki,a do tego dodaję ulubiony sos tysiąca wysp plus ulubiony film i kolacja gotowa... :)

Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 4 tortille
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 1 sałata lodowa
- przyprawa go gyrosa

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienia, piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy, kroimy w kosteczkę, posypujemy przyprawą do gyrosa i smażymy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
Pomidora kroimy w kostkę.Tortillę wkładamy na ok 30 sekund do mikrofalówki lub podpiekamy na patelni. Każdy placek tortilli smarujemy sosem tysiąca wysp, nakładamy liść sałaty, pokrojony pomidor, ok. 2 łyżki mięsa i zawijamy.

Sos tysiąca wysp:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki octu
- pół łyżeczki pieprzu cayenne 

Wszystkie składniki wymieszać.

Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Domowa = najlepsza :) Ten sos tysiąca wysp ma taki ciekawy smak, doskonale zgrywa się z kurczakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to moje najlepsze i ulubione połączenie :)

      Usuń
  2. uwielbiam tortille, a z sosem tysiąca wysp to już w ogóle bomba:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie uwielbiam tortille z warzywami i kurczakiem. Ja zwykle jem z sosem czosnkowym, może następnym razem spróbuję Twojego. Pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robie bardzo podobnie tylko zamiast sosu tysiaca wysp robie czosnkowy i nie dodaje papryki bo jej nie znosze.

    OdpowiedzUsuń