W końcu udało mi się znaleźć trochę czasu , aby spełnić moją obietnicę wobec was. W programie kuchenne rewolucje Magda Gessler w restauracji Artemis (Poznań) zrobiła popisową mussakę z jagnięciną i warzywami, o której zrobienie prosiło mnie wiele osób, więc oto jest mussaka... !
Kilka faktów o mussace: mięso użyte do mussaki musi być konieczne zmieloną jagnięciną, to charakterystyczne mięso dla tej potrawy, inaczej mussaka straciłaby swój smak i sens. Osobiście miałam lekki problem z dostaniem mięsa jagnięcego w Poznaniu, jednak znalazłam je w końcu u prywatnego rzeźnika :)
Jogurt użyty do mussaki jest jogurtem greckim- jest smaczniejszy niż ten naturalny.
Potrawa jest dość ciężka i tłusta, ale bardzo smaczna, polecam wszystkim wielbicielom greckich smaków ! :)
Składniki:
- 500 g udźca jagnięcego bez kości
- 1 kg ziemniaków
- 1 bakłażan
- 1cukinia
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki oraz ostrej
- sól, pieprz
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 jogurty greckie (ok 600 g)
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w duże plastry, przesmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liście laurowe, paprykę słodką i ostrą oraz oregano, smażymy chwilę, następnie dodajemy zmielone wcześniej mięso oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez kilka minut.
Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy, następnie na spód wykładamy mięso. Warzywa kroimy w plastry, następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.Na mięso wykładamy warzywa oraz zblanszowane ziemniaki*.
Całość zalewamy jogurtem z sokiem cytrynowym, czosnkiem oraz oregano.
Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 C) termoobieg na ok 50 min ( aż wszystkie składniki będą miękkie).
* Blanszowanie ziemniaków- ziemniaki kroimy w cieńkie plasterki, następnie zanurzamy we wrzątku, gotujemy ok 40 sekund, następnie odcedzamy je i zalewamy zimną wodą.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz