Menu

piątek, 31 maja 2013

Ekspresowe gofry z ciasta francuskiego nadziane konfiturą


    Gofry z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla zwykłych gofrów, szybka i prosta, wszystko co musimy zrobić to wyjąć ciasto francuskie z lodówki, użyć ulubionego nadzienia, zapiec i gotowe... :) Polecam jako szybką przekąskę, idealnie nadają się na niezapowiedziane odwiedziny gości. :)

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (ja użyłam nie mrożonego)
- konfitura (ja użyłam wiśniowej)
- cukier puder do posypania
- ewentualne bita śmietana

Przygotowanie:
Gofrownicę nagrzewamy, z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy ok 8 cm. Na połowie kółka kładziemy łyżkę konfitury, przykrywamy drugim kółkiem. Brzegi dociskamy dokładnie, tak aby się dobrze skleiły ( można użyć żółtka do posmarowania brzegów). Gofry przekładamy do nagrzanej gofrownicy. Zapiekamy aż się zezłocą, gotowe posypujemy cukrem pudrem i ewentualnie nakładamy bitą śmietaną i ulubione dodatki.

*jako nadzienie możemy użyć ulubionych owoców np. banana, jabłko lub kremu czekoladowego, inwencja twórcza należy do was :)

Smacznego ! :)

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto francuskie w każdej postaci. Ale na postać gofra bym chyba nie wpadła. :)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne a ja polecam mus jagodowy z www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, zwłaszcza dla miłośników ciasta francuskiego :) Ja je bardzo lubię, więc tym bardziej mam ochotę wypróbować ten patent.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, bardzo ciekawy pomysł na gofry! Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego na połowie kółka kładziemy konfitury ? Ale sposób na szybką przegryzkę do kawy wspaniały... Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. 57 years old Executive Secretary Wallie Shimwell, hailing from Thornbury enjoys watching movies like Colonel Redl (Oberst Redl) and Machining. Took a trip to Archaeological Site of Atapuerca and drives a Navigator. przejdz tutaj

    OdpowiedzUsuń