piątek, 31 maja 2013
Ekspresowe gofry z ciasta francuskiego nadziane konfiturą
Gofry z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla zwykłych gofrów, szybka i prosta, wszystko co musimy zrobić to wyjąć ciasto francuskie z lodówki, użyć ulubionego nadzienia, zapiec i gotowe... :) Polecam jako szybką przekąskę, idealnie nadają się na niezapowiedziane odwiedziny gości. :)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (ja użyłam nie mrożonego)
- konfitura (ja użyłam wiśniowej)
- cukier puder do posypania
- ewentualne bita śmietana
Przygotowanie:
Gofrownicę nagrzewamy, z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy ok 8 cm. Na połowie kółka kładziemy łyżkę konfitury, przykrywamy drugim kółkiem. Brzegi dociskamy dokładnie, tak aby się dobrze skleiły ( można użyć żółtka do posmarowania brzegów). Gofry przekładamy do nagrzanej gofrownicy. Zapiekamy aż się zezłocą, gotowe posypujemy cukrem pudrem i ewentualnie nakładamy bitą śmietaną i ulubione dodatki.
*jako nadzienie możemy użyć ulubionych owoców np. banana, jabłko lub kremu czekoladowego, inwencja twórcza należy do was :)
Smacznego ! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam ciasto francuskie w każdej postaci. Ale na postać gofra bym chyba nie wpadła. :)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszne a ja polecam mus jagodowy z www.anielskieprzysmaki.pl
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, zwłaszcza dla miłośników ciasta francuskiego :) Ja je bardzo lubię, więc tym bardziej mam ochotę wypróbować ten patent.
OdpowiedzUsuńOjej, bardzo ciekawy pomysł na gofry! Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten pomysł :))
OdpowiedzUsuńDlaczego na połowie kółka kładziemy konfitury ? Ale sposób na szybką przegryzkę do kawy wspaniały... Spróbuję.
OdpowiedzUsuńInaczej wypłynie nam część konfitury :)
Usuń57 years old Executive Secretary Wallie Shimwell, hailing from Thornbury enjoys watching movies like Colonel Redl (Oberst Redl) and Machining. Took a trip to Archaeological Site of Atapuerca and drives a Navigator. przejdz tutaj
OdpowiedzUsuń