sobota, 5 stycznia 2013
Kaczka nadziewana jabłkiem oraz śliwkami w winnym sosie
Prosta w wykonaniu, choć nieco czasochłonna,ponieważ część pracy musimy wykonać dzień wcześniej, jednak smak jest wart zachodu, wyśmienicie smakuje z pyzami, sos jest bardzo wyrazisty, a farsz wspaniale uzupełnia smak, kaczka po upieczeniu rozpływa się w ustach, polecam na specjalne okazje ! :)
Składniki:
- cała kaczka
Marynata:
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 opakowanie pieprzu
- ok. 1 łyżeczka oliwy
Farsz:
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 1 jajko
- ok. 3 łyżki bułki tartej
- 1 opakowanie śliwek suszonych
Ponadto:
- pół butelki wina wytrawnego czerwonego
Marynatę i farsz przygotowujemy dzień wcześniej.
Przygotowanie marynaty:
Wyciśnięte ząbki czosnku mieszamy z łyżeczką oliwy oraz paczką pieprzu czarnego i powstałą marynatą nacieramy kaczkę.
Przygotowanie farszu:
Jabłko obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, śliwki moczymy we wrzątku na ok. 20 min.
Gdy śliwki zmiękną mieszamy je z dwoma ząbkami czosnku, jabłkiem, jajkiem i podsypujemy bułką tartą tak aby powstała masa przypominająca ciasto.
Farszem nadziewamy kaczkę, następnie szyjemy ją igłą z nićmi.
Tak nafaszerowaną kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia do lodówki na całą noc.
Przygotowanie:
Następnego dnia zalewamy kaczkę winem (tak aby cała kaczka była przykryta), odstawiamy do lodówki na ok 5 h., następnie pół wina odlewamy, kaczkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (230 C termoobieg) na 30 min, po 30 min obracamy ją, tak aby wierzch znalazł się w winie, pieczemy kolejne 30 min.Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszamy do 200 C, kaczkę przewracamy na drugą stronę, rumienimy kolejne 30 min, po tym czasie kaczkę przewracamy po raz ostatni i pieczemy kolejne 30 min.
Kaczka najlepiej smakuję z pyzami, sosem i modrą kapustą.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ech...wpadłabym na taką kaczusię!:-) Rewelacja!
OdpowiedzUsuńWspaniała! Kaczkę uwielbiam! Przysiadam się do stołu i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do stołu... :)
Usuńnominuję Cię do libster awards i dodaję do obserwowanych
OdpowiedzUsuńkari-szalona.blogspot.com
Dziękuję, bardzo mi miło :)
UsuńMama dopiero co zrobiła i jest super!
OdpowiedzUsuńGORĄCO POLECAM!!!!
Super, cieszę się, że wyszła i smakuje ! :) Pozdrawiam ciepło ! :)
UsuńPrzepis bardzo apetyczny.... Zabieram się do pracy - na niedzielny obiad...
OdpowiedzUsuńOby było tak smaczne jak się czyta o tym
Plajta na całej linii - kaczki nie chciał nawet pies....Połową butelki wina nie zaleje się całej kaczki, chyba że wino jest w 3 litrowej butli, poza tym ze względu na marynatę kaczka jest tak niesamowicie ostra, że nie do przełknięcia. Jedliśmy z gośćmi kluski polskie z farszem, polane owszem pysznym sosem i czerwoną kapuchę. Niestety na kolację musiałam podać tradycyjne schabowe!!!! Myślę, że powyższe komentarze pisałaś sobie sama!!!!
OdpowiedzUsuń