Dzisiaj rozpływające się w ustach ciasto ucierane z kruszonką i rabarbarem, tak na ostatnie chwile z rabarbarem...
Składniki:
200 g masła
szczypta soli
160 g cukru
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 rabarbaru
szczypta soli
160 g cukru
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 rabarbaru
Kruszonka:
150 g mąki100 g mleka
50 g cukru pudru
Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i odłożyć.
Masło utrzeć, dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierać. Wbić jaja, po kolei, ucierając dalej masę, Dodać składniki suche, wymieszać do połączenia się składników. Składniki na kruszonkę wrzucić do naczynia,
szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli
kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
Blachę wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przelać do blachy, na wierzch poukładać rabarbar, całość posypać kruszonką.
Piec ok. 45 min w temp 180 C. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego!!!
Uwielbiam ciasta z dodatkiem rabarbaru. Szkoda, że sezon na niego już mija;(
OdpowiedzUsuń