Menu

poniedziałek, 29 lipca 2013

Tarta z malinami bez pieczenia




Wyśmienita na upalne dni, podawać schłodzoną, idealnie pasuje na deser z filiżanką mocnej aromatyzowanej czarnej herbaty lub kawy.

Składniki:
-opakowanie ciastek pełnoziarnistych (ok. 250 g)
-100 g masła
-2 jajka
- ¼ szklanki cukru pudru
-500 g mascarpone
- 1 opakowanie cukru waniliowego
-500 g malin

Przygotowanie:
Ciastka drobno pokruszyć , przełożyć do dużej miski, dodać roztopione masło, dobrze wymieszać.
Formę do tarty  lekko wysmarować masłem i wyłożyć ją herbatnikowym spodem. Wstawić do lodówki na ok. 2 h.
Żółtka ubić z cukrem, aż będą białe i puszyste. Ubijając, dodawaj powoli ser mascarpone oraz cukier waniliowy. Białka ubić i dobrze wymieszać z masą serową.
Masę z mascarpone przełożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki  na kilka godzin (ok. 3h ) aż masa stężeje. Po stężeniu masy ułożyć na niej maliny, posypać cukrem pudrem i gotowe. 
Smacznego! :)