Menu

środa, 28 listopada 2012

Książka Kuchenne rewolucje- Magda Gessler [recenzja]


 No i mam kochani, trzymam ją w dłoniach, książkę Kuchenne Rewolucje autorstwa Magdy Gessler.

Książka wydana jest bardzo porządnie, w grubej oprawie, która jak sądzę przetrwa wiele lat w mojej kuchni, cena książki waha się od 44- 54 zł, uważam, że cena jest przystępna,choć mogłaby być niższa.

Po otwarciu książki ukaże nam się bardzo czytelny spis treści, który podzielony jest na każdy sezon Kuchennych Rewolucji, w tym z każdego z odcinków wybrany jest jeden (jak sądzę) najlepszy przepis, tuż za spisem treści znajdują się zdjęcia Magdy Gessler wraz z opowieścią na temat przeprowadzania Kuchennych Rewolucji i tego czego doświadczyła podczas ich przeprowadzania.
Same przepisy są napisane przejrzyście, ozdobione pięknymi zdjęciami, a między rozdziałam znajdują się cytaty Magdy Gessler, oraz zdjęcia z restauracji, w których przeprowadziła rewolucję.
Osobiście na pewno wykorzystam w mojej kuchni kilka z przepisów, np na mussakę, która była robiona podczas rewolucji w Poznaniu, czy szarlotkę, lub sajgonki z warzywami.

Książkę oceniam na bardzo dobry, na pewno będę do niej zaglądała w mojej kuchni nie raz.
Polecam!, zresztą oceńcie sami :)

 Miłej lektury :)

piątek, 23 listopada 2012

Domowe bake rollsy


    Lubicie Bake Rollsy ?:) Ja lubię je czasem pochrupać do filmu, czy tak po prostu, jednak w tych kupnych jest mnóstwo zbędnych dodatków, postanowiłam zrobić swoje domowe bake rollsy. Wystarczy bagietka, trochę oliwy i przyprawy, nie zrobiłam charakterystycznej dziurki, ale jeśli wy macie ochotę to wystarczy w każdym z krążków zrobić dziurkę przed upieczeniem. Bake rollsy wyszły smaczne i chrupiące, smak zależy od was, ja przyprawiłam je przyprawą do pizzy oraz część zostawiłam z masełkiem czosnkowym od bagietki, ale tak na prawdę możecie pofantazjować i zrobić je z ulubionymi dodatkami. Zachęcam ! :)

Składniki:
- 1 bagietka*
- oliwa 
- przyprawa do pizzy

* ja użyłam gotową bagietkę do opiekania z masłem czosnkowym (łatwiej się ją kroi niż zwykłą bagietkę)

Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na plasterki (jeśli mamy bagietkę z masłem czosnkowym, krążki z masłem układamy osobno i nie przyprawiamy).Do miseczki wlewamy oliwę dodajemy przyprawy według uznania, ja dodałam przyprawę do pizzy, ponieważ chciałam uzyskać bake rollsy o smaku pizzy. Następnie każdy krążek smarujemy pędzelkiem maczanym w oliwie z przyprawami, krążki układamy na papierze do pieczenia i suszymy w piekarniku ok 10 min (do zarumienienia) 180 C (termoobieg).
Smacznego chrupania :)

wtorek, 20 listopada 2012

Fasolka z pieca


    Dzisiaj fasolka tzw. jaś w nieco innej wersji, lekko meksykańskiej, z warzywami, to jakaś odmiana dla znanej fasolki po bretońsku, mi zasmakowała, całość posypałam tartą mozzarellą, zachęcam ! :)

Składniki:
- 30 dag fasoli białej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 litr gęstego soku pomidorowego
- sól, pieprz,chili, majeranek, bazylia,przyprawa meksykańska (do smaku)
- 10 dag startej mozzarelli

Przygotowanie:

Fasolkę moczyć całą noc, następnie ugotować na pół twardo
 Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę z papryką posiekać. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, doprawić przyprawami, wymieszać, piec w temp. 180 C ok 40 min ( aż fasolka będzie miękka) .
Danie podawać z chlebem, posypać startą mozzarellą.

Smacznego!


niedziela, 18 listopada 2012

Domowy serek a la Danio straciatella + wersja light

    Po tuczeniu was krówkami, ciastami i innymi potworami mam dla was tym razem coś zdrowszego (przynajmiej zdrowszego od tego kupnego serka), no właśnie serek, bo o serku dziś mowa, mało kto wie, że można go zrobić tak szybko i prosto w domu, w dodatku z ulubionymi owocami czy nawet czekoladą.
Dzisiaj proponuję serek ala danio, smakuję całkiem podobnie do tego kupnego, zrobienie go zajmuję minutę, a macie milion sposobów na zrobienie go z ulubionymi dodatkami, bez barwników, czy sproszkowanych truskawek, polecam wszystkim, którzy mają głoda i chcą go zapchać czymś zdrowym :)

Składniki:
Wersja podstawowa na głoda, który lubi cukier :)

- 20 dag twarogu półtłustego
- 50 ml śmietany słodkiej (30 %)
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 kostki posiekanej czekolady gorzkiej

Wersja light dla małego głoda :)

- 20 dag twarogu chudego
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki oleju lnianego
- pół opakowania cukru waniliowego
- 3 kostki posiekanej czekolady gorzkiej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiskować przez kilkadziesiąt sekund.

Smacznego !:)


wtorek, 13 listopada 2012

Domowy majonez


     Zamknięte sklepy z powodu święta zmobilizowały mnie w końcu do samodzielnego zrobienia majonezu, ochota na niego złapała mnie nagle, a że był już wieczór, wszystkie składniki oprócz oleju wrzuciłam do blendera ,na końcu dodawałam wolno olej i gotowe, byłam zaskoczona, że w ciągu 4 min można wyczarować prawdziwy domowy majonez, bez konserwantów i innych dodatków ,zawsze myślałam, że jest to bardzo pracochłonne,a tu zaskoczenie, zresztą spróbujcie sami... :)

Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka musztardy (ja dałam chrzanowej)
- sól, pieprz (do smaku) 
- 300 g oleju (ja dodałam rzepakowego)
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Składniki oprócz oleju łączymy w blenderze nastawionym na wysokie obroty. Gdy masa będzie jednolita powoli dolewamy oleju dalej miksując. Majonez jest gotowy gdy ma konsystencję sklepowego w miarę gęstego majonezu. 
Smacznego :) 
Źródło:Klik

piątek, 9 listopada 2012

Śniadaniowy sandwich z masłem orzechowym i jabłkiem


Czasem już brakuję mi pomysłów co zrobić na śniadanie, a że zazwyczaj mam bardzo mało czasu do wyjścia z domu, bo ok 25 min, ostatnio postawiłam na śniadaniową wersję sandwicha z moim ulubionym masłem orzechowym, a dla dodania zdrowego akcentu są oczywiście jabłka i to nie byle jakie bo prosto od życzliwego sąsiada na działce, całość jest szybka, a do tego smakowita, polecam ... ! :)

Składniki: 
- 4 kromki pieczywa 
- 1 jabłko 
- 3 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:
Jabłko umyć, obrać i pokroić na plasterki. Jeśli mamy więcej czasu chleb możemy włożyć do tostera. Każdą kromkę posmarować masłem orzechowym,a na wierzchu ułożyć plasterki jabłka. 
Rada dla niedbających o linię a lubiących miód :] można dodatkowo posmarować każdą kromkę miodem.

Smacznego ! (:

czwartek, 8 listopada 2012

Zrolowane ziemniaki w waflu


Zrolowane ziemniaki w waflu to dobry pomysł na dodatek do zup, idealne na Święta Bożego narodzenia, stanowią doskonałą przekąskę do barszczu,a jedzone same z cebulką są wyśmienite, zrobienie ich zajmuję ok 40 min, ale warto poświęcić czas, bo znikają tak szybko, że nie zdążą jeszcze ostygnąć... Polecam ! :)

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki  masła
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- jajko , mąka i bułka tarta do panierowania
- 300 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- 1 cebula
- opakowanie prostokątnych wafli

Przygotowanie:
   Ziemniaki obrać, posolić, ugotować, pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć z cebulą. Ser żółty zetrzeć na tarce, ugotowane ziemniaki odcedzić i utrzeć z masłem, mlekiem i przyprawą.
Wafel przekroić  na pół , na jedną połowę włożyć gorącą masę, posypać pieczarkami i serem, przykryć drugim waflem, pokroić na kwadraty wielkości 10 cm. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy kwadraty ostygną, panierujemy je w mące połączonej z jajkiem i  obtaczamy  w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

Najlepiej smakują z barszczem, podsmażoną cebulką lub sosem czosnkowym.
Idealnie nadaję się także na samodzielne danie obiadowe podane z surówką.
Smacznego ! :)
Źródło:Klik



poniedziałek, 5 listopada 2012

Szybka pizza, czyli pizza na placku tortilli


     Szybka pizza do filmu, lub po prostu na wieczorny seans filmowy? Idealnie nadaję się do tego pizza na plackach tortilli, nie spodziewałam się, że jest taka smaczna, chociaż czytałam pochlebne komentarze na temat owej pizzy, ja nie będę kolejny raz pisała jaka jest pyszna, kto jeszcze nie wypróbował zachęcam, całość zajmuję ok 10 min, a w smaku jest porównywalna do prawdziwej pizzy na cieście drożdżowym, po prostu ta wersja jest ultracieńka co nie znaczy, że gorsza, zresztą oceńcie sami.... :)

Składniki:
- 1 opakowanie placków do tortilli
- 1 koncentrat pomidorowy
- starty ser mozzarella
- 2 plastry ulubionej szynki
- 150 g pieczarek
- przyprawy: bazylia,czosnek,cukier,pieprz (po 1 łyżeczce)

Przygotowanie:
Placki rozkładamy na papierze do pieczenia, koncentrat pomidorowy przyprawiamy przyprawami, sosem smarujemy placki, następnie posypujemy serem, pieczarkami (ja miałam już usmażone z obiadu), pokrojoną w kostkę szynkę, następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 C termoobieg) na ok 5 min.
Smacznego !

sobota, 3 listopada 2012

Ciasto z masłem orzechowym


 Idealne ciasto dla wszystkich osób lubiących masło orzechowe, swoją drogą ja mogłabym je jeść codziennie :) ciasto wspaniale nadaje się na jesienne wieczory z kubkiem czekolady, czy spotkania w gronie przyjaciół. Smak ciasta mile mnie zaskoczył, sam krem z masłem orzechowym to całkiem fajne doznania smakowe, polecam wszystkim smakoszom :)

Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 160 g maślanki naturalnej
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki kako
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 110 g masła

Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C ( bez termoobiegu), tortownicę (23 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie do miski wbijamy jajka, ekstrakt i 3 łyżki maślanki, wszystko ubijamy. Do osobnej miski wrzucamy wszystkie suche produkty, mieszamy, do suchych dodajemy resztę maślanki i masło, miksujemy do uzyskania jednolitej masy, dolewamy połowę masy jajecznej, miksujemy, dodajemy resztę i miksujemy.
Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy ok 40 min, lub do momentu gdy ciasto będzie odstawało od formy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na masę z masła orzechowego:

- 110 g masła orzechowego
- 110 g kremowego serka śmietankowego twarożkowego (np. philadelphia, lub Turek)
- 55 g masła
- 2 łyżeczki śmietany kwaśnej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie masy:
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto można przekroić na pół ( ostrożnie, bo może się połamać), i przełożyć masą lub rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Ja ostatecznie polałam jeszcze ciasto na wierzchu rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego !
Źródło :Link (z modyfikacjami)

piątek, 2 listopada 2012

Ruloniki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i mozzarellą


Idealne przekąski na każdą okazję, ja zrobiłam je z suszonymi pomidorami, mozzarellą, serem żółtym, i bazylią, ale wyśmienicie będą smakowały również z szynką czy innymi dodatkami, są małe, więc idealnie nadają się na przekąski na imprezach domowych czy jako przekąska do filmu, zachęcam :)

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
-  pół słoika pomidorów w oleju
- 1 duża kulka mozzarelli
- 3 plastry sera żółtego
- 3 listki bazylii
- 1 jajko

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, tak aby dłuższe boki były w poziomie a krótsze w pionie. Dłuższe boki tniemy na pół wzdłuż w pionie.
Wszystkie składniki na farsz miksujemy, następnie układamy wzdłuż  przygotowanego ciasta i zawijamy oby dwa boki do siebie, następnie smarujemy jajkiem i tniemy na kawałki ok 5 cm.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 C termoobieg), pieczemy ok 10 min.
Podajemy ciepłe.
Smacznego !:)