Menu

piątek, 20 lipca 2012

Gyros z kurczaka

Kurczak w nieco innej odmianie, mocno przyprawiony, z pysznym sosem, to dzisiejsza propozycja na obiad, mój prawie ulubiony, zachęcam do wypróbowania...



Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- szczypta czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso opłukać i pokroić w kostkę, posypać przyprawami, włożyć do lodówki na ok. 1 h (można pominąć), następnie wrzucić na patelnię i podsmażyć do mocnego zrumienienia (ok 15 min.).
Podawać z sosem tzatziki, ketchupem i ryżem.
Sos tzatziki:
-  pół ogórka,
-  2 ząbki czosnku,
- 150 g serka naturalnego (ewentualnie szklanka jogurtu naturalnego),
- przyprawa do tzatziki 
- sól, pieprz.


Ogórek obieramy i kroimy w drobną kostkę, łączymy z serkiem, doprawiamy.

Smacznego!

poniedziałek, 16 lipca 2012

Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki

Całkiem lekka sałatka z kurczakiem, prosta do przygotowania, idealna na przekąskę do pracy, uwielbiam ją na lunch...


Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 pomidory
- pół papryki
- pół główki sałaty lodowej
- 2 ogórki kiszone
- sos tatziki 
- pieprz, sól, przyprawa gyros

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą gyros, odstawiamy na 15 min do lodówki, sałatę rwiemy na kawałki, pozostałe warzywa kroimy w kosteczkę, mięso wyjmujemy z lodówki i podsmażamy do zarumienienia.
Przygotowaną sałatkę doprawiamy i polewamy sosem tatziki (ja użyłam dla szybkości dania gotowego).
Smacznego!

wtorek, 3 lipca 2012

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Wprawdzie nie jest to oryginalny przepis na kurczaka w sosie słodko kwaśnym, ale smakuje niczym ten z chińskiej budki czy restauracji. Właśnie w chińskiej restauracji podpaczyłam ten sos i spróbowałam go sama naśladować, a że znalazłam jeszcze chińskie tajne zapiski mamy wyszło oto takie cudo... Polecam ! 

Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 cebule 
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1/2 pomarańczy
- ananas z puszki (kilka plastrów)
- 3/4 puszki pędów bambusa
- puszka koncentratu pomidorowego 
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego 
- 3 łyżki cukru 
- 1 łyżka octu winnego 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
- 1 łyżka mąki pszennej 
- sól i pieprz, zioła prowansalski,imbir,słodka papryka w proszku, odrobina czosnku granulowanego


Przygotowanie:
Marchewkę kroimy w słupki, ananasy w małe kawałeczki, paprykę w paseczki a cebule w półplasterki. Pomarańczę dzielimy na cząstki.
Do rozgrzanej oliwy dodajemy koncentrat i sok pomarańczowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż płyn zredukuje nieco swoją objętość.
Następnie dodajemy wszystkie warzywa i owoce oraz cukier, ocet i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 - 20 minut.
Pierś pokroić w niewielką kostkę. Posypać solą i pieprzem. Następnie mięso obsypujemy mąką pszenną i  dokładnie mieszamy. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością dobrze rozgrzanego oleju i krótko podsmażamy. Dodajemy mięso do sosu.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do sosu, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę, aż sos zgęstniej. Podajemy z ryżem.
Smacznego!